S.E.O

AMP Nedir?

AMP Nedir?

AMP Nedir?

Akıllı telefonların günümüzde giderek artması ve hayatın olmazsa olmazlarından birisi olması, yanında birçok yenilikle birlikte geliyor.

Bu yeniliklerden birisi de web sitelerinin telefonla girişler için hızlandırma ve iyileştirme sağlayan AMP’nin tam adı Accelerated Mobile Pages’in Türkçe manasıyla ‘Hızlandırılmış Mobil Sayfalar’dır.

Google’ın geliştirmiş olduğu framework bir kodlama yöntemidir. AMP’nin temel amacı; Google üzerinde dolaşım gerçekleştiren kullanıcıların bu dolaşım sırasında web sitelerine erişimlerinin hızlanmasını sağlamaktır. Bu teknoloji ile kullanıcıların sayfaların geç açılması ile başka sitelere geçişlerini engelleme ve hızlı bir gezinme sağlamaktır.

Google AMP ile oluşturulmuş sayfalar Google ön belleğinde saklanır ve bu sayede kullanıcılar için daha hızlı yüklenen sayfalar oluşturulur ve mobil kullanıcı kitlesini artırmayı hedefler. Kullanıcılar tarafından da hızı yönünden tercih edilen sayfalardır. Hızlı yüklemesinin yanında, mobil cihazlardan yapılan aramalarda çıkan sonuç yalnızca metin halinde değil, aynı zamanda görsel olarak ta çıktığı için tercih sebebi olmaktadır.

AMP teknolojisinin en önemli avantajlarından birisi de hiç kuşkusuz kodlarının açık kaynaklı olmasıdır. Böylece AMP kodlamasını kullanmak isteyen herkes açık kodlar sayesinde sayfalar oluşturabilir.

AMP Kullanımının Amacı Nedir?

AMP kullanımı web siteleriniz için temel bir zorunluluk olmamakla birlikte gereklidir. Ancak özellikle yoğun trafik gerektiren ve bu trafiğin olmasını isteyen web sitelerinin özellikle Google AMP kullanmaları gerekebilir.

Basitçe bir örnek vermek gerekirse bir e-ticaret sitesindeki verilerin iki saniye içerisinde yüklenmesi beklenir. Bu sitede kullanıcılar açısından ürün ve ürün detayı, ayrıca da satın al butonunun olması yeterli olacaktır. İşte Google AMP’nin önemi burada ortaya çıkmaktadır.

AMP sayesinde hızlı yüklenen sayfada alıcı ürünü görmüş kısa süre içerisinde siparişini tamamlamış olacaktır. Tüm bunların ne kadar kısa sürede tamamlandığını düşünecek olursak AMP’nin faydalı bir sistem olduğunu anlamamız açısından iyi olacaktır.

SEO İçin Neden Gereklidir?

Web siteleri için olmazsa olmazlardan en önemlisi belki de sitelerin hızıdır. Web sitenizin aramalarda üst sıralarda yer almasını istiyorsanız mutlaka hızının iyi olması gerekmektedir.

Bundan yola çıkarak aslında Google AMP’nin SEO için çokta gerekli olmadığı sonucu doğurabilir. Ancak kullanıcı aramalarında hızlı yüklenen web sitelerinin diğer sitelere göre sıralamada üstlerde görüneceğinden dolayı, otomatik olarak AMP’lerin SEO açısından büyük bir avantaj sağladığı söylemek yerinde olacaktır.

Ancak tekrar belirtmek gerekirse SEO’ya etkisinden bahsetmek ya da hızından bahsetmek istiyorsak, Google AMP sayfaları yalnızca mobil cihazlarda çalışıyor ve bu durumda sadece mobil cihazlarda etkisini gösteriyor.

Bu nedenle SEO’ya olumlu bir etkisi olabilmesi için sadece mobil aramalar olması gerekmekte. Masaüstü ya da laptop cihazlarınızda Google AMP kullanılamayacağından, bu cihazlardan yapılan aramalarda ve siteye girişlerde SEO’ya bir katkısı olmayacaktır. Mobil için ise yukarıda verilen örnek ve açıklamalarla etkisi belirtilmiştir.

Geri
İleri